Tentoonstelling 100 jaar

Entreetentoonstelling

Bij de oprichting in 1917 hebben de toenmalige oprichters van onze toneelvereniging niet kunnen vermoeden dat de wereld er een eeuw later heel anders zou uitzien. De afhankelijkheid van het stoomtijdperk is verandert in die van de elektronische snelweg. 

 

De wereld beperkt zich niet tot de lokale omgeving maar is mondiaal geworden. Zo ook de opvattingen over theater en toneel in al zijn facetten.

Onze stadshistoricus, dhr. Wiel van Dinter, schreef in 1992 in zijn epiloog van het boekwerkje over 75-jaar ”Matigheid en Genoegen” nog: ”Haalt M&G de 100 jaar?”. Hij dacht van wel.

Toneelvereniging Matigheid en Genoegen staat niet op de planken en toch weet het te schitteren. In verband met het 100-jarig bestaan geeft deze Gennepse vereniging een voorstelling in Museum het Petershuis. Zaterdag is dit schouwspel dat vooral bestaat uit fotopanelen over 100 jaar Genneps toneel op ludieke wijze geopend door “Grad en Grad”. Beide leden van Matigheid en Genoegen slagen er in de regel in om met een dosis gezonde humor en de nodige zelfspot van elk officiële opening een georganiseerde chaos te maken. Zo ook bij de opening van hun eigen expositie. “Hoezo Matigheid en Genoegen: nattigheid en nooit genoeg zul je bedoelen!” Tot 26 februari is deze bijzondere tentoonstelling in Museum Het Petershuis te zien. Het optreden van “Grad en Grad” en het interview dat onze voorzitster, Elly van Lieshout, gaf aan Nima TV kunt u hier terugzien.