Vincent van Riet 70 jaar lid

Onze Vincent van Riet is al ruim 70 jaar lid van toneelvereniging Matigheid en Genoegen. Dat werd gevierd op zaterdag 3 augustus en de Kroon. 

Ook Niek Graat mocht op deze dag een oorkonde in ontvangst nemen voor zijn 25-jarig lidmaatschap.

Hieronder een artikel uit de Maas en Niersbode

Vincent van Riet 70 jaar lid Matigheid en Genoegen

GENNEP | Het was een complete verrassing voor de 83-jarige Vincent van Riet toen hij zaterdagmorgen naar Hotel de Kroon was ‘gelokt’. Leden en oud-leden van de al weer 107-jarige toneelvereniging wachtten hem daar op en zetten hem voor deze feestelijke gelegenheid flink in het zonnetje. 

Door Dorry Smeets

Bij Jong Nederland speelde hij als kind al op kamp bij geïmproviseerde toneelstukjes. “In de kersttijd regisseerde Martin Marinussen jaarlijks een stuk en toen heb ik meegespeeld in De burgemeester in de kerststal”, herinnert Vincent zich. “Matigheid en Genoegen ging een jeugdgroep oprichten en voor het toneelstukje De Voetbalvlegel kwamen ze één speler tekort. Daar werd ik voor gevraagd. Eigenlijk moest je 14 jaar zijn om aan die jeugdgroep mee te kunnen doen. Maar omdat ze mij wel zagen zitten, mocht ik als 13-jarige al lid worden.” Vincent vond toneelspelen zó leuk, dat hij nooit meer is weggegaan. “We hebben allerlei genres gespeeld in de loop der jaren” vertelt hij, “ook op verschillende plekken, zoals bij Hotel van Bergen, Hotel de Kroon, De Blokhut, de Oude Roepaen en de Rhulenhof.” Hoogtepunt in de 70 jaar zijn voor hem toch zeker de stukken die op diverse locaties gespeeld zijn ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de toneelvereniging. “We hebben ook minder goede tijden gekend met weinig leden”, laat Vincent weten”, maar we zijn weer een hele bloeiende vereniging met 30 spelers en acht medewerkers.”

Anekdotes
Voorzitter Niek Graat en secretaris Gertie Otten vertelden zaterdag wat anekdotes uit de carrière van Vincent. Zo was het voor hem een hele drempel om van het podium te stappen en ‘op de vloer’ te spelen. Ook was hij niet altijd even tekstvast; hij bedacht echter van alles om af en toe te kunnen spieken. Daar stond tegenover dat hij een kei was in improviseren. Kort van stof was onze toneelspeler ook niet te noemen. Zo gebeurde het regelmatig dat zijn ‘sinterklaasbezoekjes’ ruimschoots het daarvoor bedoelde kwartier overschreden. Net als in zijn werkzame leven was Vincent ‘bankdirecteur’ van de vereniging. Iedereen herinnert zich nog goed dat hij behoorlijk ‘de hand op de knip’ had.

Twee jubilarissen 
Uit handen van Gertie Otten ontving de jubilaris de oorkonde van Toneelhuis Limburg en van de Gennepse wethouder Frank Pubben het bijbehorende speldje. Deze noemde hem echt een icoon van Matigheid en Genoegen. Maar er was niet één jubilaris: er werd ook stilgestaan bij het 25-jarige lidmaatschap van Niek Graat, die tevens de oorkonde in ontvangst mocht nemen. Onder het genot van een drankje liet Vincent nog weten dat hij blij verrast was met deze ‘overval’. “Het mooie is dat ik als senior nog bij zo’n vitale en levendige club mag zijn. En daar ben ik heel erg trots op.”