Toneelvereniging Matigheid en Genoegen

Gennep

De oorsprong van het moderne theater ligt in het ritueel voor de Griekse god Dionysos, de god van de wijn en vruchtbaarheid. Bij zijn erediensten werden rond het altaar in een soort zangwedstrijd liederen gezongen door groepen zangers. De winnaar kreeg geen platencontract, zoals vandaag wel gebeurt, maar wel een bok.

Eens per jaar vond de Grote Dionysia plaats (in maart-april). Alle deelnemende dichters moesten vooraf een tetralogie indienen: drie ernstige stukken, gevolgd door een saterspel. Uit al de inzendingen selecteerde een overheidscommissie drie finalisten.

Op de derde dag van de Dionysia, na loting en beëdiging van de jury, begonnen de opvoeringen, die drie dagen duurden. Elke dag kwam een andere finalist aan de beurt. De dichter regisseerde zelf zijn stukken, waarvoor hij gewoonlijk ook de muziek én de choreografie ontworpen had.

De onkosten van de opvoering (salaris van de acteurs, kostumering en decors...) werden gedragen door choregen, officieel daartoe aangestelde rijke burgers. De choreeg en de acteurs deelden in de eer en de beloningen van de zegevierende dichter

Copyright © 2018. All Rights Reserved. Webmaster Y. Beeuwkes